Zece ani de închisoare pentru un fost preşedinte al Salvadorului

Ex-preşedintele salvadorian Elias Antonio Saca a fost condamnat miercuri la zece ani de închisoare şi la rambursarea sumei de 260,7 milioane de dolari, dintr-un total de 301 milioane deturnate pe timpul cât a fost la putere între 2004 şi 2009, transmite AFP, conform agerpres.ro.

Fostul şef de stat, care a compărut sub arest în faţa unui tribunal din San Salvador, alături de şase colaboratori, va mai trebui să execute încă opt ani de detenţie.

Saca a fost condamnat pentru „deturnare de fonduri publice şi spălare de bani”, a precizat Parchetul General pe Twitter.

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când un şef de stat salvadorian este condamnat pentru infracţiuni de corupţie.

Fostul lider şi-a recunoscut vinovăţia cu scopul de a i se reduce pedeapsa maximă de la 25 la 10 ani.

De asemenea, fostul său secretar, Elmer Charlaix, a fost condamnat la 10 ani de închisoare şi plata a 15 milioane de dolari.

Fostul ministru al telecomunicaţiilor, Julio Rank, fostul preşedinte al companiei publice de apă, Cesar Funes, ex-directorul serviciului financiar al preşedinţiei, Francisco Arteaga, şi Jorge Herrera, un fost funcţionar al Trezoreriei, au primit câte cinci ani de închisoare.

Toţi aceşti acuzaţi şi-au mărturisit vinovăţia pentru a beneficia de reducerea pedepselor. Excepţie a făcut Pablo Gomez, fostul contabil al lui Elmer Charlaix, care a fost condamnat la 16 ani de închisoare şi plata a 5 milioane de dolari.

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *