STOP VIOLENŢEI ÎMPOTRIVA FEMEILOR!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte violenţa astfel: folosirea intenţiontă a forţei sau puterii, reală sau sub formă de ameninţări, împotriva propriei persoane, împotriva unei alte persoane sau împotriva unui grup sau comunităţi, care rezultă sau are o probabilitate ridicată de a rezulta în rănirea, moartea, afectarea psihologică, afectarea dezvoltării sau deprivare.

”Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor” a fost celebrată în 25 noiembrie în fiecare an începând cu anul 2000.
Scopul campaniei: consta in prevenirea şi stoparea violenței în familie, asupra femeilor dar și a copiilor, îmbunătăţirea calităţii vieţii femeilor și a copiilor, cât şi a întregii societăţi prin diverse acţiuni de informare, educare, consiliere, intervenţie, schimbare şi participare activă.

Obiectivele principale ale campaniei sunt transmiterea către populaţie a unui mesaj care afirmă că violenţa împotriva femeii este un comportament indezirabil, anomic şi deviant; promovarea unei legislaţii şi a unor practici legislative adecvate care să ofere protecţie victimelor violenţei în familie, abuzului sexual şi traficului; educarea întregii societăţi prin promovarea unor politici afirmative şi nondiscriminatorii pentru creşterea calităţii vieţii femeilor din Romania.

Amploarea violenţei familiale constituie una dintre cele mai grave probleme sociale cu care se confruntă societăţile contemporane, inclusiv România!
Violența împotriva femeilor este orice act de violenţă fundamentat pe diferenţa de gen, care rezultă sau care poate rezulta într-o vătămare sau suferinţă fizică, sexuală sau psihologică a femeilor, inclusiv ameninţările cu asemenea acte, coerciţia sau privarea arbitrară de libertăţi, indiferent dacă acestea apar în viaţa publică sau privată. /a patra Conferinţă Mondială asupra problemelor femeilor, Beijing, China, 4-15 sept. 1995 /
Violenţa asupra copilului reprezintă forme de rele tratamente produse de către părinţi sau de orice altă persoană aflată în poziţie de răspundere, putere ori în relaţie de încredere cu copilul, care produc vătămare actuală sau potenţială asupra sănătăţii acestuia şi îi pun în pericol viaţa, dezvoltarea, demnitatea şi moralitatea.

Principalele forme de violenţă asupra copilului sunt: abuzul, neglijarea, exploatarea şi traficul de copii.

La nivel mondial violenţa în familie este o problemă politică şi publică gravă.În ţările din Europa, 1/5 dintre femei au fost cel puţin o dată în viaţă subiectul violenţei fizice.
In România:

30% dintre femei spun că au fost afectate de violenţa fizică sau sexuală la un moment dat în viaţă după vârsta de 15 ani;
24% dintre femei au suferit violenţă din partea partenerului;
14% dintre femei au suferit violenţă din partea unei alte persoane decât partenerul. 24% dintre femei spun că au fost supuse la violenţă fizică sau sexuală de către un adult înainte de vârsta de 15 ani;

violenţa psihologică afectează între 30 şi 39% dintre femei;
6% dintre femei au suferit violenţă sexuală din partea partenerului sau a unei alte persoane, în 97% dintre cazurile de violenţă sexuală agresorul fiind bărbat.

Consecinţele violenţei în familie asupra sănătăţii victimelor, dar şi asupra demnităţii umane aduc prejudicii grave generaţiilor viitoare.
Date statistice oferite de catre D.G.A.S.P.C. Hunedoara privind victimele violenţei în familie la nivelul județului Hunedoara:

sursa:newsvj.ro

0saves
If you enjoyed this post, please consider leaving a comment or subscribing to the RSS feed to have future articles delivered to your feed reader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *